Wat is AWB (Automatic White Balance)?

Kleurtemperatuur en belichting zijn cruciale elementen voor de beeldkwaliteit van beveiligingscamera’s. Maar hoe behouden camera’s de juiste kleurbalans onder verschillende lichtomstandigheden? In onze moderne wereld waar technologie voortdurend evolueert, komt Automatic White Balance (AWB) als een oplossing naar voren. AWB is een innovatieve techniek die zorgt voor een realistische kleurweergave, ongeacht de lichtbron. In deze blog duiken we dieper in op het concept van AWB, hoe het werkt, en waarom het zo essentieel is in de hedendaagse camerabeveiliging.

Hoe werkt AWB?

Automatic White Balance (AWB) is een technologie die gebruikt wordt in videocamera’s en digitale fotografie om de kleurbalans in beelden aan te passen. Hier is een beknopte uitleg over hoe het werkt:

Kleurtemperatuurmeting:

AWB detecteert de kleurtemperatuur van de lichtbron in een scène. Licht kan een warme (rode) of koele (blauwe) tint hebben, afhankelijk van de bron, zoals zonlicht, gloeilampen of LED-verlichting.

Wit Referentiepunt:

Het systeem zoekt naar een object in het beeld dat als ‘wit’ moet worden beschouwd. Dit is vaak een object dat neutraal grijs of wit zou moeten zijn onder een standaardlichtbron.

Kleurcorrectie:

Op basis van het gedetecteerde witte referentiepunt en de kleurtemperatuur van het licht, berekent de AWB-algoritme de nodige aanpassingen om de rode, groene en blauwe kanalen van het beeld in evenwicht te brengen.

Aanpassing van de Beeldkleur:

De camera past de kleurbalans van het gehele beeld aan door de berekende correcties toe te passen, zodat witte objecten daadwerkelijk wit lijken, en alle andere kleuren realistisch worden weergegeven.

Door dit proces past de AWB de kleuren van een beeld aan om ze zo nauwkeurig mogelijk te maken onder verschillende verlichtingsomstandigheden. Het helpt om kleurzweem te voorkomen die kan optreden wanneer een camera is ingesteld voor daglicht, maar de scène wordt verlicht met kunstlicht, of vice versa.

In het geval van beveiligingscamera’s helpt AWB om duidelijke en realistische beelden te produceren, ongeacht de veranderende lichtomstandigheden gedurende de dag of nacht. Dit is essentieel voor zowel live-monitoring als het analyseren van opgenomen beelden, waarbij kleurnauwkeurigheid van cruciaal belang kan zijn voor identificatie en bewijsvergaring.

Niels Boorsma

Accountmanager

Wilt u ook professionele camerabeveiliging?

Wilt u zich graag laten adviseren bij het aanschaffen van uw camerabeveiliging systeem? Laat onze specialisten u vrijblijvend op weg helpen.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Gratis offerte op maat

U heeft meer dan 8 camera’s geselecteerd, ons systeem kan slechts een automatische indicatieve berekening maken tot 8 camera’s. Gelieve uw gegevens achter te laten zodat wij samen met u een offerte op maat kunnen maken.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.