Verschil tussen IP en analoog?

Om uw eigendommen te beveiligen heeft u tegenwoordig de keuze uit verschillende soorten beveiligingscamera’s. Het belangrijkste verschil is het type camera: IP-camera’s en analoge camerasystemen. Beide typen zorgen voor een goede en veilige beveiliging van uw eigendommen, maar er zijn aanzienlijke verschillen tussen de twee. Zowel analoge als IP-camera’s hebben hun eigen voor- en nadelen. De keuze tussen een analoge camera of IP-camera hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur en het specifieke doel van de beveiligingscamera. Gaat het puur om het vastleggen van videobeelden om later terug te kijken, of wilt u een melding ontvangen zodra er iets verdachts gebeurt, zodat de melding direct kan worden doorgezet naar een alarmcentrale of politie? Dit artikel gaat dieper in op het verschil tussen IP-camera’s en analoge camera’s, en eindigt met een duidelijk overzicht zodat u gemakkelijk kunt beslissen welk type camera het beste bij uw situatie past.

Het gebruik van analoge camera's

Analoge camera’s bestaan al heel lang en worden vaak als ouderwets beschouwd. De eerste beveiligingscamera’s waren inderdaad analoog. Ondanks dit feit blijven analoge camera’s tot op heden de meest verkochte camera’s in de beveiligingswereld. Een analoge camera sluit je aan via een coaxkabel, of eventueel een UTP-kabel (met UTP-balun). Deze kabel loopt van de camera naar een DVR-recorder, waar de videobeelden worden opgeslagen. Het is ook mogelijk om de beelden via je mobiele telefoon, tablet, computer of laptop te bekijken. Hiervoor is echter wel een DVR-recorder nodig. Zonder DVR-recorder is het helaas niet mogelijk om de beelden op deze apparaten te bekijken.

Nadelen van analoge beveiligingscamera's

Het voordeel van analoge camera’s is dat ze gebruiksvriendelijk zijn. Ze werken eenvoudig en zijn gemakkelijk te installeren, wat ze tot een goedkope en efficiënte manier maakt om je eigendommen te beveiligen. Echter, de beeldkwaliteit van analoge beveiligingscamera’s laat vaak te wensen over. Met name in de avond en nacht gaat de beeldkwaliteit achteruit, waardoor er veel ruis in het beeld kan ontstaan. Dit maakt het moeilijk om waar te nemen wat er precies op de videobeelden te zien is. Mocht er sprake zijn van daders, dan kan het door deze beperkingen lastiger zijn om ze te herkennen.

IP-camera's zijn razend populair

IP-camera’s zijn relatief nieuw, maar ze zijn al razend populair. Deze populariteit is grotendeels te danken aan het gebruikersgemak en de superieure beeldkwaliteit, alsook aan het feit dat je de beveiligingsbeelden in real-time kunt bekijken. De camera wordt aangesloten op je computernetwerk. Verder heb je alleen een internetverbinding en een app op je mobiele telefoon, tablet, computer of laptop nodig. Je kunt de IP-camera zo instellen dat je een melding krijgt bij waargenomen beweging, en de camera kan dan zelfs inzoomen op wat het waarneemt. Er kan ook direct een melding worden doorgestuurd naar een alarmcentrale of de politie, zodat er onmiddellijk actie kan worden ondernomen bij onraad. Daarnaast is het mogelijk om de beelden op te slaan, meestal in de cloud of op een SD-kaart die je in de camera plaatst. Het nadeel van een SD-kaart is echter dat, als de camera wordt vernietigd, de beelden ook verloren gaan. Wilt u toch een zelfstandige beveiligingscamera met SD kaart bestellen?

Verschil tussen IP en analoge beveiligingscamera's

De overeenkomsten:

Naast de verschillen tussen analoge camera’s en IP-camera’s zijn er ook overeenkomsten. Beide soorten camera’s zijn beschikbaar voor gebruik binnenshuis en buitenshuis. Ook zijn beide typen beveiligingscamera’s verkrijgbaar met een zoomlens. Het voordeel hiervan is dat de camera inzoomt op het moment dat deze iets ‘verdachts’ waarneemt. Mocht er inderdaad sprake zijn van een dader, dan kunnen er close-ups van de dader worden gemaakt. Deze beelden kunnen de politie enorm helpen bij de opsporing van de dader of daders.

Welke camera is de beste keuze?

Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken tussen een analoge camera of IP-camera, kijk dan vooral naar je persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat het doel is van de aanschaf van een beveiligingscamera. Gaat het je puur om videobeelden die je later terug wilt kunnen kijken en ben je op zoek naar een eenvoudig systeem? Dan is een analoge camera een prima keuze. Wil je een uitgebreid systeem en direct live-beelden bekijken op je mobiele telefoon of tablet, waar je ook bent? Zoek je een systeem met perfecte beeldkwaliteit, en wil je ook ‘s nachts goede videokwaliteit hebben? Dan is een IP-camera een goede optie.

In 3 stappen voorzien van camerabeveiliging

Uw woning of bedrijfspand beveiligen met hoogwaardige camerabewaking? Bij ons heeft u de keuze om het proces te starten met een geheel vrijblijvende offerte op maat of om uw systeem direct samen te stellen, allebei inclusief volledige montage.

Onze beveiligingsexperts staan klaar om uw specifieke behoeften te bespreken en de beste oplossing voor uw situatie te adviseren. Of het nu gaat om een kleine woning, vrijstaande villa, MBK bedrijfspand, groot bedrijfspand of elke denkbare toepassing, wij zorgen voor een offerte die perfect aansluit
bij uw wensen en budget.

Niels Boorsma

Accountmanager

Wilt u ook professionele camerabeveiliging?

Wilt u zich graag laten adviseren bij het aanschaffen van uw camerabeveiliging systeem? Laat onze specialisten u vrijblijvend op weg helpen.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Gratis offerte op maat

U heeft meer dan 8 camera’s geselecteerd, ons systeem kan slechts een automatische indicatieve berekening maken tot 8 camera’s. Gelieve uw gegevens achter te laten zodat wij samen met u een offerte op maat kunnen maken.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.