beeldkwaliteit beveiligingscamera

De ontwikkeling van beveiligingscamera’s heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de vroege 20e eeuw. Door de jaren heen zijn er enorme vooruitgang geboekt, met diverse technologische innovaties zoals verschillende resoluties, technieken, intelligenties, en camera’s met bijvoorbeeld zoomfuncties. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijke verschillen om u als lezer meer inzicht te geven. Hiermee hopen we u te kunnen helpen bij het selecteren van de juiste beveiligingscamera die aan uw behoeften voldoet.

Welke resoluties zijn er?

De resolutie in camerabewaking wordt meestal aangegeven in MP, wat staat voor megapixels. Elke megapixel is gelijk aan 1 miljoen pixels.

Verschillende resoluties zijn verkrijgbaar op de markt, zoals 1MP, 1.3MP, 2MP, 2.4MP, 3MP, 4MP, 5MP, en 8MP. Toch is niet alleen het aantal megapixels belangrijk voor een optimaal beeldresultaat. Andere factoren zoals nachtzicht, de Image Sensor, en de software op de beveiligingscamera spelen ook een essentiële rol.

De beeldsensor (ook wel image-sensor)

Beveiligingscamera’s zijn uitgerust met verschillende soorten image sensors, waarvan CCD (Charge-Coupled Device) en CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) de meest voorkomende zijn. Deze sensors fungeren als de chipset die optisch beeld of licht verwerkt en omzet in een elektronisch signaal, waardoor het beeld wordt vastgelegd en verwerkt.

Wat is dan het verschil tussen CCD of CMOS?

Beide sensoren, CCD en CMOS, hebben dezelfde functie: het omzetten van licht naar een elektrisch signaal. Ze doen dit echter op verschillende manieren. Over het algemeen produceren CCD-chips minder ruis dan CMOS-chips, maar CMOS-chips worden vaker gebruikt omdat ze minder gevoelig zijn. Het belangrijkste verschil in beeldkwaliteit blijft echter grotendeels afhankelijk van de resolutie van de chips. Voor meer informatie over de verschillen tussen CCD en CMOS. Zie ook de Wikipedia-pagina over digitale fotografie.

Digitale filters van beveiligingscamera's

De software zorgt ervoor dat het beeld softwarematig wordt aangepast, dit zorgt uiteindelijk voor beter beeld resultaat. De meest voorkomende softwarematige filters zijn: HLC (Highlight Compensation), BLC (Back Light Compensation), WDR (Wide Dynamic Range) en AGC (Automatic Gain Control). Kom meer te weten over WDR.

Nachtzicht van de beveiligingscamera

Nachtzicht is een belangrijke factor bij beveiligingscamera’s, en er zijn verschillende camera’s met uiteenlopende nachtzichtsterktes beschikbaar.

Een veelgemaakte fout is het monteren van een camera met te sterk infrarood nachtzicht. Zorg er daarom voor dat u niet een camera kiest die een nachtzicht tot 100 meter heeft als u maar 10 meter nodig heeft. Niet alleen kan de camera daardoor duurder uitvallen, maar er kan ook ‘overkill‘ ontstaan. Dit betekent dat het nachtzicht te sterk is en overbelichting veroorzaakt. De beveiligingscamera’s van Securetech zijn echter uitgerust met Smart Infrarood LEDs, die zich automatisch aanpassen aan de situatie, waardoor de kans op overkill aanzienlijk vermindert. Lees meer over de mogelijkheden voor beveiligingscamera met nachtzicht.

Afstellen van uw beveiligingscamera

Goed onderhoud en juiste afstelling van de camera zijn essentieel. Een beveiligingscamera heeft gemiddeld elke drie maanden een klein onderhoud nodig, zoals het afvegen van de lens met een vezeldoekje of het bijstellen van de positie. Soms komt het voor dat een beveiligingscamera verkeerd is afgesteld, bijvoorbeeld gericht te dicht op de gevel (zoals de foto) of een nabijgelegen object. Dit kan vooral tijdens de nachturen reflectie en overkill veroorzaken, wat de effectiviteit van de camera kan verminderen.

Verminderen van diefstal, vandalisme en inbraken

Bij Securetech begrijpen we dat één oplossing niet voor iedereen werkt als het gaat om beveiliging. Onze expertise stelt ons in staat om de unieke behoeften van elk project zorgvuldig te beoordelen en op maat gemaakte beveiligingsoplossingen te bieden die perfect aansluiten op de wensen van onze klanten. Of het nu gaat om het beschermen van commerciële panden of het beveiligen van vitale infrastructuur, ons arsenaal aan geavanceerde camera’s en professionele aanpak creëert een geruststellende omgeving voor al onze gewaardeerde partners.

Onze trotse momenten komen voort uit het feit dat we talloze organisaties en instellingen hebben geholpen om hun beveiliging te versterken en kwetsbaarheden te minimaliseren. Ons portfolio strekt zich uit over diverse sectoren, waarbij we zelfs de meest uitdagende omgevingen hebben beveiligd.

In 3 stappen voorzien van camerabeveiliging

Uw woning of bedrijfspand beveiligen met hoogwaardige camerabewaking? Bij ons heeft u de keuze om het proces te starten met een geheel vrijblijvende offerte op maat of om uw systeem direct samen te stellen, allebei inclusief volledige montage.

Onze beveiligingsexperts staan klaar om uw specifieke behoeften te bespreken en de beste oplossing voor uw situatie te adviseren. Of het nu gaat om een kleine woning, vrijstaande villa, MBK bedrijfspand, groot bedrijfspand of elke denkbare toepassing, wij zorgen voor een offerte die perfect aansluit
bij uw wensen en budget.

Niels Boorsma

Accountmanager

Wilt u ook professionele camerabeveiliging?

Wilt u zich graag laten adviseren bij het aanschaffen van uw camerabeveiliging systeem? Laat onze specialisten u vrijblijvend op weg helpen.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Gratis offerte op maat

U heeft meer dan 8 camera’s geselecteerd, ons systeem kan slechts een automatische indicatieve berekening maken tot 8 camera’s. Gelieve uw gegevens achter te laten zodat wij samen met u een offerte op maat kunnen maken.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.