Wat is het verschil IP camera en analoge camera?

Wat is het verschil IP camera en analoge camera?

Om uw eigendommen te beveiligen hebt u tegenwoordig keuze in verschillende soorten beveiligingscamera’s. Het belangrijkste verschil in beveiligingscamera’s is het type camera. Zo is er verschil IP camera en analoge camera systemen. Beiden typen camera’s zorgen ze voor een goede en veilige beveiliging van uw eigendommen, maar toch zijn er grote verschillen tussen de twee soorten camera’s. Beide soorten camera’s hebben zo hun voor- en nadelen. De keuze voor een analoge camera of IP camera gaat voor een groot deel om persoonlijke voorkeur. Maar ook het doel van de aanschaf van de beveiligingscamera is van belang. Gaat het puur om het vastleggen van videobeelden zodat deze later kunnen worden teruggekeken of wil je een melding zodra er zich iets verdachts voordoet, zodat de melding direct door gezet kan worden naar een alarmcentrale of politie?

Dit artikel gaat verder in op het verschil IP camera en analoge camera. We eindigen met een duidelijk overzicht waarbij u gemakkelijk kunt beslissen welk type camera het beste bij uw situatie past.

Het gebruik van een analoge camera

Analoge camera’s bestaan al heel erg lang en worden ook vaak ouderwets genoemd. De eerste beveiligingscamera’s waren namelijk de analoge camera’s. Toch zijn tot op heden de analoge camera’s toch nog steeds de meest verkochte camera’s in de beveiligingswereld. Een analoge camera sluit je aan via een coaxkabel (of UTP kabel). Deze kabel loopt van de camera naar een DVR recorder en slaat op deze manier de videobeelden op. Het is ook mogelijk om de beelden via uw mobiele telefoon, tablet, computer of laptop te bekijken. Maar hiervoor is wel een DVR recorder nodig. Zonder DVR recorder is het helaas niet mogelijk om de beelden op mobiele telefoon, tablet, computer of laptop te bekijken.

Nadelen van een analoge camera

Het voordeel van analoge camera’s is dat ze makkelijk in gebruik zijn. Ze werken eenvoudig en zijn makkelijk te installeren. Het is daardoor een goedkope en makkelijke manier om je eigendommen op een goede manier te beveiligen. Echter, de beeldkwaliteit van analoge beveiligingscamera’s is helaas niet van goede kwaliteit te noemen. In de avond en nacht gaat de beeldkwaliteit nog verder achteruit en ontstaat er veel ruis in beeld. Hierdoor is het lastig waar te nemen wat er op de videobeelden te zien is. En mocht er echt sprake zijn van daders, dan zijn ze vaak lastiger te herkennen.

IP camera’s zijn razend populair

IP camera’s zijn nog vrij nieuw, maar deze camera’s zijn al razend populair. Dit zit hem in het gebruikersgemak, maar voor een nog groter deel in de beeldkwaliteit en het feit dat je de beveiligingsbeelden in real-time kunt bekijken. De camera wordt aangesloten op uw computernetwerk. Het enige wat u verder nog nodig hebt is een internetverbinding en een app op uw mobiele telefoon, tablet, computer of laptop. Ook kunt u de IP camera zo instellen dat u een melding krijgt als er beweging wordt waargenomen en ook zoomt de camera dan in op hetgeen het waarneemt. Ook kan er direct een melding worden doorgestuurd naar een alarmcentrale of naar de politie. Op deze manier kan er direct actie worden ondernomen bij onraad. Daarnaast is het mogelijk dat bij deze camera’s de beelden worden opgeslagen. Dit gebeurt over het algemeen in de cloud of een SD-kaart die u in de camera plaatst. Het nadeel van de SD kaart is echter wel dat wanneer de camera vernietigd wordt, de beelden ook weg zijn.

Nog meer voordelen van IP camera’s

Naast een uitstekende beeldkwaliteit is ook de lichtgevoeligheid van IP camera’s veel beter dan die van analoge camera’s. Hierdoor kunt u, ook als er niet veel licht is, langer in kleur filmen. En dit alles in scherpe en duidelijke beeldkwaliteit en zonder ruis. Als het echt te donker wordt schakelt de IP camera over op infrarood nachtzicht. Hiermee wordt de temperatuur gemeten en omgezet in beeld. Hierdoor kunt u ook in de avond en nacht beelden waarnemen, detecteert de camera ongewenste beweging en speelt hier direct op in. De camera zoomt in op de verdachte beweging en warmte en je hebt weer gelijk toegang tot die beelden die je ook weer door kunt zetten naar een alarmcentrale of naar de politie.

Verschil IP Camera en analoge camera systemen

Het grootste verschil tussen analoge camera’s en IP camera’s is de beeldkwaliteit en lichtgevoeligheid. Bij IP camera’s zijn zowel de beeldkwaliteit als lichtgevoeligheid vele malen beter dan bij analoge camera’s. Ook het gebruikersgemak is een groot verschil. Zo heb je bij een IP camera alleen maar een app op uw mobiele telefoon, tablet, computer of laptop nodig om de videobeelden (live) te bekijken. Terwijl bij een analoge camera ook nog een DVR recorder nodig hebt. Hebt u geen DVR recorder tussen de analoge camera en de computer dan kunt u de beelden niet op mobiele telefoon, tablet, computer of laptop bekijken.

De overeenkomsten tussen analoge camera’s en IP camera’s

Naast de verschillen tussen analoge camera’s en IP camera’s zijn er ook overeenkomsten. Zo zijn beide type camera’s beschikbaar voor het gebruik binnenshuis en het gebruik buitenshuis. Ook zijn beide type beveiligingscamera’s verkrijgbaar met een zoomlens. Het voordeel hiervan is, dat de camera inzoomt op het moment dat het iets ‘verdachts’ waarneemt. En mocht er inderdaad sprake zijn van een dader dan zijn er close-ups van de dader. Deze beelden kunnen de politie heel erg helpen in de opsporing van de dader of daders.

Welke camera is de beste keuze?

Als u het moeilijk vindt om een keuze te maken tussen een analoge camera of IP camera kijk dan vooral naar uw persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het belangrijk om er achter te komen wat het doel is met de aanschaf van een beveiligingscamera. Gaat het je puur om videobeelden die u later terug wilt kunnen kijken en ben je op zoek naar een eenvoudig systeem. Dan is een analoge camera een prima keuze. Wilt u een uitgebreid systeem en direct live-beelden bekijken op uw mobiele telefoon of tablet ongeacht waar? En wilt u een systeem met perfecte beeldkwaliteit en wilt u ook ’s nachts goede videokwaliteit hebben? Dan is een IP camera een goede optie.


You've just added this product to the cart: