Mag u een beveiligingscamera op straat richten?

beveiligingscamera op straat richten

Mag u een beveiligingscamera op straat richten?

Steeds meer mensen besluiten om in en om hun huis beveiligingscamera’s te plaatsen. Deze camera’s zorgen voor een gevoel van veiligheid wat erg belangrijk is om u thuis te voelen. Daarnaast zorgen camera’s dat eigendommen beter beveiligd worden. Zo kunt u ook als u niet thuis bent, de boel in de gaten houden. Er zijn tientallen apps die u aan beveiligingscamera kan koppelen en zo real-time in de gaten kan houden wat er in- en om het huis of kantoor gebeurt. Mocht er dan iemand zijn die denkt uw auto te kunnen stelen, hebt u bewijsmateriaal. Vaak leidt dit ertoe dat de dader sneller gevonden wordt. Een veelgehoorde vraag is echter: Mag u een beveiligingscamera op straat richten?

Mogen camera’s buiten opgehangen worden?

Hebt u camera’s in huis? Dan is er niks aan de hand en kan je de camera’s gewoon laten hangen. En hebt u in de achtertuin camera’s hangen en filmt u niet de tuin van je buren of de openbare weg? Ook dan is er niks aan de hand. Maar hebt u ze aan de voorkant van uw kantoor of huis hangen? Dan wordt het al snel een ander verhaal. Als u de camera op een auto of voordeur hebt gericht kan je ze gewoon laten hangen. Maar als uw buurman in beeld komt omdat hij naar zijn voordeur loopt of als u voorbijgangers filmt, dient u met een aantal dingen rekening houden.

Wat zegt de wet?

Het wetboek van strafrecht zegt: ‘Het filmen met een aangebrachte camera is strafbaar tenzij dit duidelijk is aangekondigd’ (art. 441b Strafrecht). Het is dus belangrijk dat uw beveiligingscamera duidelijk zichtbaar is. Hang hem op een plek die van alle kanten zichtbaar is. Een andere oplossing is een bordje waarop u aangeeft dat u een beveiligingscamera hebt. Dit bordje moet goed te lezen zijn en zichtbaar zijn voordat iemand in beeld zou kunnen komen. Volgens de wet is dit verplicht, zorg er dus voor dat u voldoende maatregelen treft om te voldoen aan deze eisen.

De Wet bescherming persoonsgegevens

Het vastleggen van camerabeelden valt onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit betekent dat u alleen camerabeelden (persoonsgegevens) mag vastleggen als dit noodzakelijk is voor het door jou beoogde doel. Met andere woorden, als jij je eigendommen wilt beveiligen mag u alleen uw eigendommen en de onvermijdelijke omgeving vastleggen. Uiteraard dient u er voor te zorgen dat de beelden veilig opgeslagen worden en niet langer bewaard worden dan nodig voor het beoogde doel.

Mag u een beveiligingscamera op straat richten?

Hoe zit dit nu met een beveiligingscamera die op straat gericht is en waarmee ook voorbijgangers in beeld krijgt en vast gelegd worden? Ook hier geldt dat u moet zorgen dat de camera vanaf de straat of stoep te zien is óf dat u een bordje ophangt die vanaf straat te zien is. Nu kan het lastig zijn om het bordje duidelijk zichtbaar te plaatsen. Zorg daarom dat de camera goed en duidelijk te zien is voor voorbijgangers. Wat betreft de Wet bescherming persoonsgegevens is het zo dat u aan moet kunnen tonen dat je de camera op de straat gericht moet hebben om uw auto te zien (beveiligen). Dit betekent dat jouw auto op straat (openbare weg) moet staan en niet op eigen terrein. Staat jouw auto op eigen terrein, dan ben je in strijd met de wet. Je mag de camera niet op de straat gericht hebben zonder dat daar een duidelijk doel voor is.

Kortom, zomaar de openbare weg filmen is dus niet toegestaan. Hebt u vragen over het plaatsen van beveiligingscamera’s in en om uw huis of kantoor? Neem contact op, we helpen u graag met advies en tips om het beste uit camerabeveiliging te halen. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend m.b.t. juridische zaken.