Mag u met een beveiligingscamera openbare weg filmen?

Heeft u camera’s in huis? Dan is er niets aan de hand, en kunt u de camera’s gewoon laten hangen. Heeft u camera’s in de achtertuin en filmt u niet de tuin van uw buren of de openbare weg? Ook dan is er niets aan de hand. Maar als u ze aan de voorkant van uw kantoor of huis heeft hangen, wordt het een ander verhaal. Als u de camera op een auto of voordeur heeft gericht, kunt u ze gewoon laten hangen. Maar als uw buurman in beeld komt omdat hij naar zijn voordeur loopt, of als u voorbijgangers filmt, dient u met een aantal zaken rekening te houden.

Wat zegt de wet?

Het wetboek van strafrecht stelt: ‘Het filmen met een aangebrachte camera is strafbaar, tenzij dit duidelijk is aangekondigd(art. 441b Strafrecht). Daarom is het belangrijk dat uw beveiligingscamera duidelijk zichtbaar is, of dat er een goed leesbaar bordje aanwezig is dat aangeeft dat er een beveiligingscamera actief is. Het bordje moet zichtbaar zijn voordat iemand in beeld komt. Dit is wettelijk verplicht, dus zorg ervoor dat u aan deze eisen voldoet om in overeenstemming te zijn met de wet.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Het vastleggen van camerabeelden valt onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat u alleen camerabeelden mag vastleggen als dit noodzakelijk is voor het door u beoogde doel, zoals het beveiligen van uw eigendommen. In dat geval mag u alleen uw eigendommen en de onvermijdelijke omliggende omgeving vastleggen. Daarbij dient u ervoor te zorgen dat de beelden veilig worden opgeslagen en niet langer worden bewaard dan strikt noodzakelijk (28 dagen) is voor het beoogde doel. Overtreding van deze regels kan leiden tot sancties onder de toepasselijke privacywetgeving. 

Mag u een beveiligingscamera op straat richten?

Hoe zit het met een beveiligingscamera die op de straat is gericht en waarmee voorbijgangers in beeld worden gebracht? Ook hier geldt dat u moet zorgen dat de camera vanaf de straat of stoep zichtbaar is, óf dat u een bordje ophangt dat vanaf de straat zichtbaar is. 

Het kan lastig zijn om het bordje duidelijk zichtbaar te plaatsen, dus zorg ervoor dat de camera goed en duidelijk te zien is voor voorbijgangers. Wat betreft de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moet u kunnen aantonen dat u de camera op de straat moet richten om uw auto te beveiligen. Dit betekent dat uw auto op de openbare weg moet staan en niet op eigen terrein. Als uw auto op eigen terrein staat en de camera toch op de straat is gericht zonder een duidelijk doel, handelt u in strijd met de wet. Het vastleggen van beelden zonder gerechtvaardigd doel kan in strijd zijn met privacyregels. U dient dus te zorgen voor een evenredige balans tussen het beveiligingsbelang en de privacy van voorbijgangers.

In 3 stappen voorzien van camerabeveiliging voor buiten

Uw woning of bedrijfspand beveiligen met hoogwaardige camerabewaking? Bij ons heeft u de keuze om het proces te starten met een geheel vrijblijvende offerte op maat of om uw systeem direct samen te stellen, allebei inclusief volledige montage.

Onze beveiligingsexperts staan klaar om uw specifieke behoeften te bespreken en de beste oplossing voor uw situatie te adviseren. Of het nu gaat om een kleine woning, vrijstaande villa, MBK bedrijfspand, groot bedrijfspand of elke denkbare toepassing, wij zorgen voor een offerte die perfect aansluit
bij uw wensen en budget.

Verminderen van diefstal, vandalisme en inbraken

Bij Securetech begrijpen we dat één oplossing niet voor iedereen werkt als het gaat om beveiliging. Onze expertise stelt ons in staat om de unieke behoeften van elk project zorgvuldig te beoordelen en op maat gemaakte beveiligingsoplossingen te bieden die perfect aansluiten op de wensen van onze klanten. Of het nu gaat om het beschermen van commerciële panden of het beveiligen van vitale infrastructuur, ons arsenaal aan geavanceerde camera’s en professionele aanpak creëert een geruststellende omgeving voor al onze gewaardeerde partners.

Onze trotse momenten komen voort uit het feit dat we talloze organisaties en instellingen hebben geholpen om hun beveiliging te versterken en kwetsbaarheden te minimaliseren. Ons portfolio strekt zich uit over diverse sectoren, waarbij we zelfs de meest uitdagende omgevingen hebben beveiligd.

Niels Boorsma

Accountmanager

Wilt u ook professionele camerabeveiliging?

Wilt u zich graag laten adviseren bij het aanschaffen van uw camerabeveiliging systeem? Laat onze specialisten u vrijblijvend op weg helpen.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Gratis offerte op maat

U heeft meer dan 8 camera’s geselecteerd, ons systeem kan slechts een automatische indicatieve berekening maken tot 8 camera’s. Gelieve uw gegevens achter te laten zodat wij samen met u een offerte op maat kunnen maken.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.