Wet & regelgeving

Laatst bijgewerkt op: 03-06-2022

Veel ondernemers en steeds meer particulieren maken gebruik van camerabeveiliging voor het toezicht houden op en beschermen van hun panden en waardevolle bezittingen. Bij Securetech.nl vindt u uitgebreide informatie over de mogelijkheden en de wettelijke regels omtrent camerabeveiliging.

Onze camera’s zijn niet alleen een preventiemiddel, maar worden ook door de politie gebruikt in het dagelijks werk om misdaden op te lossen. Ontdek de beste beveiligingsoplossingen bij Securetech.

Is het toegestaan om camera's te plaatsen rond mijn bedrijf of woning voor het maken van opnamen?

Wanneer u camera’s plaatst om opnamen te maken rond uw bedrijf of woning, dient u aan bepaalde regels te voldoen. Bedrijven en particulieren moeten kenbaar maken dat er camera’s aanwezig zijn, bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur te plaatsen.

De opgeslagen beelden mogen doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen niet voor derden bereikbaar zijn. Het doel van de opnamen dient uitsluitend te zijn om persoonlijke eigendommen te beschermen; u mag de privacy van mensen, dieren, of goederen niet schenden.

Het is echter belangrijk op te merken dat er enige overlap toegestaan is. Als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, dan is dit wel toegestaan. Een dergelijke overlap is soms onvermijdelijk en wordt doorgaans als aanvaardbaar beschouwd.

Mag ik opnamen maken van de openbare weg?

Uw camera mag alleen opnamen maken van uw eigendom, met als exclusief doel het beschermen van persoonlijke eigendommen. Het is niet toegestaan om de privacy van mensen, dieren of goederen te schenden. Echter, als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld krijgt, is dit wel toegestaan.

Een enige overlap is soms onvermijdelijk. Verder bent u verplicht om duidelijk zichtbaar te vermelden dat er camerabeveiliging aanwezig is, bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur te plaatsen.

Zijn de beelden van mijn camera bruikbaar als bewijs van een inbraak?​

Ja, camerabeelden van zowel ondernemers als particulieren mogen wettelijk als bewijs worden ingebracht. Dit soort visueel bewijs wordt vaak gebruikt in programma’s als ‘Opsporingsverzocht’, waarmee de politie sneller daders kan identificeren en arresteren.

Camera in Beeld

Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Regristreer hier uw camera bij de Politie.

Wat is ‘Camera in Beeld’?

Camera in Beeld is een politiesysteem dat alle camera’s (zowel particuliere als overheids) op een kaart weergeeft. Hiermee heeft de politie een duidelijk overzicht van waar de camera’s zich bevinden en welke opnames zij maken. 

Als er bijvoorbeeld een inbraak is gepleegd in uw wijk, dan zoekt de politie in het systeem naar camera’s die mogelijk relevante beelden hebben. Vervolgens neemt de politie contact op met de eigenaar van die camera’s. Het is belangrijk om te benadrukken dat de politie niet live meekijkt met de beelden

Kan de politie meekijken met mijn camerasysteem?

Nee, de politie kan niet live meekijken met uw camera. Als u zich aanmeldt, weet de politie alleen waar uw camera hangt en welk deel van de straat deze opneemt. De politie neemt alleen contact met u op als er een incident heeft plaatsgevonden waarbij uw beelden mogelijk kunnen helpen bij het opsporingsonderzoek.

Als ik meedoe met Camera in Beeld, hoe worden mijn gegevens opgeslagen?

De camera- en contactgegevens worden opgeslagen in een speciaal cameraregistratiesysteem van de politie, dat uitsluitend toegankelijk is voor politieambtenaren. 

In dit systeem kan de politie in één oogopslag zien of er camera’s in uw buurt zijn en op welke locaties ze zich bevinden. 

Bovendien biedt het systeem informatie over het zichtveld van de camera’s, wat ze vastleggen, de beeldkwaliteit, hoe lang u de beelden bewaart, en bij wie de beelden op te vragen zijn.

Wanneer worden camerabeelden opgevraagd?

Wanneer de politie het vermoeden heeft dat beelden een daadwerkelijke meerwaarde kunnen bieden in een opsporingsonderzoek, kan zij deze opvragen. 

De betreffende politiefunctionaris zal altijd met een machtiging van het Openbaar Ministerie de beelden vorderen.

Waar moet ik de beelden inleveren als de politie deze wil hebben?

Als het nodig is, komt de politie de beelden zelf ophalen.

Wil de politie ook weten waar mijn camera’s binnen zijn opgesteld?

Nee, voor het systeem ‘Camera in Beeld’ is het niet nodig dat de politie weet waar u binnen camera’s heeft opgesteld.

Als u een ondernemer bent, is het echter wel nuttig om te vermelden óf en hoeveel camera’s u binnen heeft. 

Hierdoor weet de politie dat er mogelijk beelden beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld, als een zakkenroller uw bedrijf is binnengegaan, kunnen de beelden van de binnencamera’s helpen bij het identificeren van de verdachte.

Wat kost het om mee te doen aan dit project?

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Het kost alleen tijd om het inventarisatieformulier in te vullen dat u onderaan deze pagina vindt.

Wie is mijn eerste aanspreekpunt bij de politie in mijn wijk en of gebied?

De wijkagent, die vindt u op deze website via ‘Mijn buurt‘ en is bereiken via 0900-8844.

Ik heb alleen camera’s die niet opnemen (dummy’s). Wil de politie dat ook weten?

Ja, ook deze cameragegevens wil de politie weten en registreren. Bij een incident en bij het zien van de camera weet de politie dan dat er geen beelden beschikbaar zijn.

Ik wil meedoen met Camera in Beeld, wat moet ik doen?

Fijn dat u wilt helpen uw wijk veiliger te maken door mee te doen met Camera in Beeld. Vul hiervoor het online formulier in op de website van de Politie.

Gratis offerte op maat

U heeft meer dan 8 camera’s geselecteerd, ons systeem kan slechts een automatische indicatieve berekening maken tot 8 camera’s. Gelieve uw gegevens achter te laten zodat wij samen met u een offerte op maat kunnen maken.

We gebruiken uw persoonlijke gegevens alleen voor het beoogde contact. Lees onze privacy policy voor meer informatie.