Beeldkwaliteit van beveiligingscamera. Welke verschillen zijn er?

Beeldkwaliteit van beveiligingscamera. Welke verschillen zijn er?

’s Werelds eerste beveiligingscamera kwam al in 1933 op de markt, uitgevonden door Mr Norbury in Londen. Loop de jaren zijn de ontwikkelingen op het gebied van beveiligingscamera’s enorm hard gegroeid. Zo zijn er verschillende resoluties, technieken, intelligenties en bijvoorbeeld camera’s met zoomfuncties.

In deze blog gaan we wat verder in op de belangrijke verschillen om u als lezer wat meer informatie te laten winnen en wellicht u kunnen helpen bij het selecteren van een beveiligingscamera set.

 

Welke resoluties zijn er?

De resolutie wordt in camerabewaking meestal aangegeven in MP, dit staat voor megapixel. Elke megapixel staat gelijk aan 1 miljoen pixels.

Er zijn verschillende resoluties te verkrijgen op de markt, denk bijvoorbeeld aan: 1MP, 1.3MP, 2MP, 2.4MP, 3MP, 4MP, 5MP of 8MP. Toch is niet alleen het aantal megapixel belangrijk voor optimaal beeldresultaat. Ook zijn de factoren van bijvoorbeeld nachtzicht, de Image Sensor of de software op de beveiligingscamera van belang.

Image Sensor

Er zijn beveiligingscamera’s met verschillende image sensors. De meest voorkomende zijn: CCD of CMOS sensors. Dit is de chipset die uiteindelijk optisch beeld/licht verwerkt en dat omzet in een elektronisch signaal.

 

Wat zijn de verschillen tussen CCD of CMOS?

Beide sensoren doen hetzelfde, namelijk licht omzetten naar een elektrisch signaal. Toch doen ze dat op een verschillende manier. Over het algemeen hebben CCD chips minder ruis dan CMOS chips. Maar omdat CMOS chips minder gevoelig zijn, worden deze vaker toegepast. Het grote verschil in beeldkwaliteit, blijft grotendeels toch afhankelijk van welke resolutie de chips hebben. Zie ook Wikipedia over CCD en CMOS chips. https://nl.wikipedia.org/wiki/Digitale_fotografie

 

Software

De software zorgt ervoor dat het beeld softwarematig wordt aangepast, dit zorgt uiteindelijk voor beter beeld resultaat. De meest voorkomende softwarematige filters zijn: HLC (Highlight Compensation), BLC (Back Light Compensation), WDR (Wide Dynamic Range) en AGC (Automatic Gain Control). Wilt u weten wat deze filters doen, zie ook onze blog over beveiligingscamera filters.

 

Nachtzicht

Ook het nachtzicht van de beveiligingscamera is belangrijk. Er zijn verschillende camera’s welke een verschillende nachtsterkte hebben.

Een veel gemaakte fout is dat men een camera monteren met een te sterk infrarood nachtzicht. Zorg daarom dat u niet een camera monteert die een nachtzicht tot 100m heeft, terwijl u maar 10m nodig heeft. Het is niet alleen zo dat de camera (misschien) duurder is, maar ook kan er “overkill” veroorzaakt worden. Dit houdt in dat het nachtzicht te sterk is, en dat er overbelichting wordt veroorzaakt. De beveiligingscamera’s van Securetech zijn voorzien van Smart Infrarood Leds. Deze infrarood leds passen zich automatisch aan op de situatie. De kans op overkill is dan aanzienlijk minder.

 

Onderhoud en afstelling

 Een goed onderhoud en afstelling van de camera is van belang. Een beveiligingscamera heeft gemiddeld om de 3 maanden een klein onderhoud nodig. Even een vezeldoekje over de lens en wellicht even bijstellen. Soms gebeurt het dat een beveiligingscamera verkeerd staat afgesteld. Bijvoorbeeld te veel tegen de gevel, of een dichtbij zijnde object. Dit kan vooral in de nachturen reflectie en overkill veroorzaken.

 

Voorbeeld van slecht nachtzicht met reflectie:

Ook is het belangrijk dat u de camera’s van spinnen vrij houdt. Zie ook onze blog over spinnen en beveiligingscamera’s.

 

Heeft u nog vragen, of wilt u graag advies?

Onze specialisten zijn u graag van dienst. Neem contact op via ons contact formulier telefonisch op: 072 511 50 52


You've just added this product to the cart: